Od ukončeného 8.měsíce

 

 

Těstoviny s hovězím masem, mrkví a pórkem

Suroviny: 
hovězí maso, mrkev, pórek, nevaječné těstoviny

Postup: 
Uvaříme vše do měkka. Maso nakrájíme, těstoviny použijeme nějaké drobné. Mrkev a pórek rozmixujeme do hladka na omáčku a do ní přidáme nakrájené maso a těstoviny. Přidáme kousek másla a je hotovo.

 

 

Šunka s mrkvi a brokolicí+bramborová kaše

Suroviny: 
pulka male cibule, maslo, sunka pro deti, brokolice , brambory, Sunar, mrkev

Postup: 
Oloupeme 1 velikou bramboru,nakrajime na platky a dama varit do kojenecke vody.Ve druhem kastrolku rozpustime maslo,pridame pulku male cibulky velmi jemne nakrajene,a sunku nakrajenou na prouzky,nebo kosticky,dle veku ditete.Odstavime a pridame uvarenou mrkev,a uvarenou brokolici,a vse rozmackame vidlickou,opet dle veku ditete...posypeme eidamem,trochu..
Z brambor a Sunaru udelame kasi,muzeme promichat vse a udelat mis mas,muj syn toto jidlo ma velmi rad

 

 

špenátová polévka

Suroviny: 
1 kostka mraženého listového špenátu, 1 malá brambora, 1 žloutek, 3 malé mražené mrkve, pár koleček pórku, kousek másla, lžíčka hladké mouky, trocha vody

Postup: 
Povaříme v troše vody kostku špenátu,s pokrájenými na kostičky- mrkev,pórek a bramboru,přidáme žloutek a umíchanou jíšku z másla a mouky.Vše pomixujeme a je hotovo

 

 

 

Zeleninový příkrm s pohankou

Suroviny: 
mrkev,petržel,růžička květáku,růžič.kapustu,hrášek,kukuřice,zelené fazolky,jablko,pohanková lámanka

Postup: 
Do neosolené vody dáme karotku,kousek petržele,růžičku květáku a ostatní suroviny, k tomu všemu přidáme hrst pohankové lámanky(vaří se rychleji než celá pohanka). Vody nedáváme mnoho, pouze tolik, aby byla po celou dobu vaření zelenina potopena. Pohanka se rozvaří a vše zahustíme, nakonec dáme lžičku oliv.oleje. Můžeme přidat kousek masa - kuřecí,krůtí, králičí.

 

 

Hovězí polévka se zeleninou a ovesnými vločkami 

Ingredience: 30g libového hovězího masa, 1 malá mrkev, 1 malá petržel, kousek porku (asi 4cm), 1 lžíce instantních ovesných vloček, kojenecká voda

Postup: Maso uvaříme v tlakovém hrnci s vodou a pak umeleme. V hovězím vývaru uvaříme doměkka najemno nastrouhanou zeleninu a pokrájený pórek, pak přidáme ovesné vločky a necháme je chvíli nabobtnat. Do polévky vrátíme pomleté maso a můžeme podávat. Již nemixujeme.

 

 

Pohanková polévka

Ingredience:  3 lžíce pohanky, 2 lžíce ovesných vloček, kmín, mrkev, brokolice, cibule, olej.
Postup:  Opražíme cibuli a kmín, přidáme pohanku, vločky, mrkev na kolečka, brokolici a zalijeme vodou. Polévku rozmixujeme.

 

 

Bramborové pyré s drůbežím masem
Ingredience:  vařené drůbeží maso, brambory, 1 šálku mléka.
Postup:  Očištěné, oloupané a nadrobno nakrájené brambory zalijeme hovězím vývarem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, promícháme s prolisovanou nebo najemno rozmačkanou zeleninou a vyšleháme s mlékem. Hned podáváme.

 

Květáková polévka s krupicí

Ingredience: 1 větší růžička květáku, 1 šálek drůbežího vývaru (200 ml),  1 zarovnaná lžíce krupice, 1 vrchovatá lžíce kojeneského mléka, kousek másla, kojenecká voda

Postup: Pokrájený květák uvaříme v drůbežím vývaru, podle potřeby přidáme vodu. Polévku rozmixujeme a zavaříme do ní krupici, ještě asi 10 minut vaříme. Vsypeme sušené mléko, vložíme kousek másla a necháme ještě chvilku prohřát.

 

 

Bramborová kaše s mletým masem 

Ingredience: 30 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa, 1ks větší brambor , 1 ks malá mrkev, 1 ks malá petržel, 2 ks malé růžičky brokolice, 1 vrchovatá lžíce kojeneckého mléka, kousek másla,  kojenecká voda

Postup: Uvařené kuřecí maso umeleme na masovém strojku. V kastrolu si v malém množství vody uvaříme pokrájenou zeleninu s bramborem, vodu slijeme a zeleninu rozmačkáme vidličkou. Do vývaru ze zeleniny vmícháme sušené mléko a trochu této tekutiny nalijeme na zeleninu a promícháme. Nakonec vmícháme pomleté maso a kousek másla.

 

 

Krůtí maso, špenát, brambory    

Ingredience: 1OOg oloupaných brambor, 50g uvařeného pasirovaného špenátu, 50g vařeného libového masa (krůtí, kuře, králík), 1 kávová lžička olivového nebo slunečnicového oleje

Postup: Nakrájené brambory spolu se 3 lžícemi vody dusíme  do měkka. Přidáme ještě teplé umleté nebo na malé kousky nakrájené maso a vidličkou rozmačkané brambory. Vmícháme špenát a tuk.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Makarony s krůtím masem

Ingredience: 100g makaronů, 40g libového krůtího masa, 1 lžíce sýru Eidam

Postup: Makarony uvaříme a nasekáme nadrobno, vmícháme drobně nakrájené dušené nebo vařené krůtí maso. Na talířku posypeme nastrouhaným sýrem.

 

 

           

Rizoto s krůtím masem, mrkvový salát

Ingredience: 150g rýže, 40g libového krůtího masa, 1 malou mrkev a 1 malou růžičku brokolice.

Postup: Rýži uvaříme a smícháme s dušeným krůtím masem, které nakrájíme nadrobno. Podle potřeby přidáme vývar z masa. Mrkev a brokolici podusíme a nakrájíme na kousky a smícháme s masem a rýží. Na mrkvový salát potřebujeme malou, najemno nastrouhanou, očištěnou mrkev, přidáme 2 lžíce vody, 2 lžičky cukru a podle chuti citronovou štávu.

     

  

Masová haše, brambory, jablkový kompot

Ingredience: 50g libového krůtího masa (kuře, králík), 50ml masového vývaru, 1 žloutek, 100g brambor (rýže, těstoviny)  

Postup: Maso uvaříme, semeleme, dáme do kastrolku, podlijeme masovým vývarem a vidličkou zašleháme 1 žloutek. Pak vmícháme mícháme a vejce necháme dobře uvařit. Jako přílohu přidáme mačkené brambory. Na jablkový kompot si oloupeme 1 jablko, nakrájíme je na drobné kostičky, podlijeme 250ml vody a udusíme do měkka. Necháme vychladnout a podáváme. Do kompotu můžeme dát povařit kousek celé skořice, ochutit můžeme lžičkou cukru a citronovou štávou.

  

 

  

Kuřecí polévka s rýží

Malý kousek kuřecího masa uvaříme doměkka spolu s kousky zeleniny (mrkev, kedlubna, květá, brokolice). Maso nadrobno nakrájíme do polévky, zeleninu rozmačkáme vidličkou a do polévky přidáme ještě 1 lžíci uvařené rýže. Do polévek již můžeme přidávat najemno nakrájenou zelenou petrželku. Místo rýže můžeme do polévky zašlehat žloutek a povařit nebo před ukončením zavařit do polévky drobné polévkové těstoviny nebo rýžovou krupičku.        

 

 

                                                                                                                                                                                                                            

Zeleninová polévka s těstovinami

Ingredience: malá mrkev, 4 malé růžičky brokolice, 1/2 malé kedlubny, kousek pórku (asi 6 cm), lžíce mraženého hrášku, lžička slunečnicového oleje, lžíce drobných polévkových těstovin, žloutek, kojenecká voda

Postup: Zeleninu nastrouháme najemno a uvaříme ve vodě do měkka. Během vaření přidáme polévkové těstoviny a nakonec vklepneme do polévky žloutek, který dobře povaříme. Vlijeme olej a podáváme.

 

 

 

Zeleninová polévka s červenou řepou

Ingredience: brambor, malá mrkev, malá petržel, kousek červené řepy, lžíce instantních jáhlových vloček, pár kapek slunečnicového oleje

Postup: Do vody dáme vařit na malé kousky nakrájený brambor, mrkev a petržel. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji i s vodou, ve které se vařila. Nakonec vsypeme do polévky instantní jáhlové vločky a vlijeme olej. Vločky necháme asi 15 minut nabobtnat, již nevaříme. Již nemixujeme. Na úplný závěr do polévky nastrouháme syrovou červenou řepu a můžeme podávat.

 

 

 

Hovězí polévka s těstovinami

Ingredience: 40 g libového hovězího masa, malá mrkev, malá petržel, kousek pórku (asi 7 cm), lžíce drobných polévkových těstovin, kojenecká voda

Postup: Hovězí maso uvaříme v tlakovém hrnci. Maso umeleme na masovém strojku. V hovězím vývaru uvaříme najemno nastrouhanou zeleninu a pokrájený pórek. Během vaření přidáme drobné těstoviny, nakonec do polévky přidáme pomleté hovězí maso.

 

 

 

Hovězí polévka se zeleninou a pohankovými nebo ovesnými vločkami

Ingredience: 30 g libového hovězího masa, malá mrkev, kousek cukety (asi 6 cm), 3 malé růžičky brokolice, kousek pórku (asi 4 cm), lžíce instantních pohankových nebo ovesných vloček, kojenecká voda

Postup: V tlakovém hrnci uvaříme ve vodě maso. V malém kastrolu si uvaříme v hovězím vývaru najemno nastrouhanou zeleninu a nakrájený pórek, potom přidáme vločky a necháme je chvilku nabobtnat. Hovězí maso umeleme a přidáme do polévky.

 

 

 

Pohanková polévka s pórkem

 

Ingredience: 1 vrchovatá lžíce instantních pohankových vloček, 1 malý brambor, asi 6 cm bílé části pórku, kousek másla

Postup: Brambory a pórek nakrájíme nadrobno a dáme vařit do vody. Když zelenina změkne, polévku rozmixujeme a vmícháme kousek másla. Do ještě horké polévky nasypeme pohankové vločky a necháme asi 10 minut nabobtnat.

 

 

 

Bramborovo-zeleninová kaše s mletým masem

Ingredience: 30 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa, větší brambora, malá mrkev, malá petržel, 2 malé růžičky brokolice, vrchovatá lžíce kojeneckého mléka, kousek másla, kojenecká voda

Postup: Uvařené kuřecí maso umeleme na masovém strojku. V kastrolu si v malém množství vody uvaříme pokrájenou zeleninu s bramborem, vodu slijeme a zeleninu rozmačkáme vidličkou. Do vývaru ze zeleniny vmícháme sušené mléko a trochu této tekutiny nalijeme na zeleninu a promícháme. Nakonec vmícháme pomleté maso a kousek másla.

 

 

 

Kaše s červenou čočkou

Ingredience: červená čočka, ovesné vločky, pórek, žloutek

Postup: Do menšího množství vody dáme vařit najemno nakrájený pórek a červenou čočku, jakmile čočka zežloutne, tak přidáme ovesné vločky (nejlépe jemné), krátce povaříme a potom zahustíme žloutkem rozmíchaným v trošce vody. Podle potřeby rozmixujeme nebo pomačkáme.

 

 

 

Rýžový nákyp pro kojence

Ingredience: 300 g rýže, 600 ml kojeneckého mléka, 3 jablka, malá špetka skořice, malinko cukru, kousek másla

Postup: V mléce uvaříme rýži hodně do měkka. Do máslem vymazaného pekáčku rozprostřeme polovinu množství rýže, na to vrstvu jemně nastrouhaných jablek, která poprášíme špetkou skořice. Jsou-li jablka spíš kyselejší, můžeme je posypat i troškou cukru. Poslední vrstvu bude tvořit opět rýže. Zapečeme ve středně vyhřáté troubě.

 

 

 

Pohanková kaše s jogurtem a rozinkami

Ingredience: 3 lžíce instantních pohankových vloček, 250 ml vody, 2 lžíce bílého jogurtu, několik rozinek

Postup: Pohankové vločky přelijeme vroucí vodou a necháme je nabobtnat. Pak do nich vmícháme bílý jogurt a několik nasekaných rozinek.

 

 

 

Ovesná kaše s přesnídávkou

Ingredience: 3 lžíce ovesných vloček, 300 ml kojeneckého mléka, ovocná přesnídávka dle vlastního výběru

Postup: Ovesné vločky nejdříve namočíme na půl hodiny do studené vody. Pak vodu slijeme a dáme vařit do kojeneckého mléka. Do horkých uvařených vloček vmícháme ovocnou přesnídávku a můžeme podávat (přesnídávka kaši ochladí na požadovanou teplotu).

 

 

 

Bramborová kaše s cuketou

Ingredience: 2 malé brambory, kousíček másla, 1 lžíce sušeného kojeneckého mléka, kousek cukety

Postup: Brambory dobře omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme vařit do vody, pak slijeme jen část vody a brambory i se zbylou vodou rozmačkáme. Přidáme lžíci sušeného mléka a malý kousek másla. Nakonec do kaše vmícháme nadrobno nastrouhaný kousek oloupané cukety.

 

 

 

Svíčková omáčka s těstovinami a kuřecím masem

Ingredience: mrkev, petržel, kojenecké mléko, jogurt, těstoviny, kuřecí maso

Postup: Uvařenou zeleninu rozmixujeme s kojeneckým mlékem na hustotu omáčky. Uvařené kuřecí maso nakrájíme nadrobno, přidáme jogurt.. Jako přílohu uvaříme rýži, těstoviny nebo drobné nevaječné těstoviny.

 

 

 

Vepřové maso se zelenými fazolkami

Ingredience: 115 g libového vepřového masa, 115 g brambor, 75 g zelených fazolových lusků, špetka šalvěje, 350 ml vody

Postup: Vepřové maso nakrájíme na malé kousky. Brambor a mrkev oškrábeme a odkrojíme konce lusků, omyjeme a nakrájíme. Vložíme do hrnce se šalvějí a vodou. Přivedeme k varu a zvolna vaříme 30 minut. Přidáme fazolové lusky a dusíme ještě 10 minut, dokud zelenina nezměkne.