Hlavní jídla

 

 

Kuře pečené s kysaným zelím

Ingredience: 

naporcované kuře (krůtí, králičí maso),
balíček kysaného zelí,
jarní cibulka,
kmín,
olivový olej

Postup:


Vymažeme pekáč olejem, poklademe kousky kuřete, posypeme nadrobno nakrájenou jarní cibulkou, posypeme kmínem a celé zakryjeme překrájeným zelím, podlejeme nálevem ze zelí a v případě potřeby ještě vodou. Pečeme, dokud není kuře měkké.

Recept lze ozvláštnit přidáním kysané či sladké smetany (i obou zároveň) na závěr pečení.

Podáváme s brambory, bramborovou kaší - do nichž rozmačkáme zelí vidličkou, nebo s chlebem. 

 

 

Kuře na paprice

Ingredience:

1 rozporcované kuře (asi 1 kg),
1 cibule,
olivový olej,
2 rajčata,
2 zelené papriky,
200 ml kysané smetany,
1 polévková lžíce celozrnné mouky,
sůl,
sušená majoránka,
mletá sladká paprika

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na olivovém oleji. Přidáme na kostičky nakrájené paprikové lusky a rajčata. Do zeleninové směsi vložíme kuřecí maso - stehýnka, prsíčka - promícháme a zaprášíme lžící celozrnné mouky. Posypeme mletou sladkou paprikou a podlijeme troškou vody. Zahustíme smetanou rozmíchanou v malém množství omáčky. Osolíme a ochutíme majoránkou. Vaříme tak dlouho, dokud maso zcela nezměkne. 
Jako přílohu podáváme dušenou rýži nebo vařené brambory.

 

 

 

Krůtí směs s paprikami

 

 

Ingredience:

500 g krůtího masa,
máslo,
1 cibule,
1 jarní cibulka,
1 červená paprika,
1 žlutá paprika,
Solčanka,
3 lžíce instantní rýžové moučky,
 

Postup:

Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájené krůtí maso a mícháme, dokud maso nezesvětlá. Pak přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku a podlijeme trochou vody. Dusíme pod pokličkou. Když je maso téměř měkké, přidáme na nudličky nakrájené papriky, instantní rýžovou moučku a dusíme ještě asi 10 minut. Ochutíme Solčankou. Ta dodá jídlu velmi zajímavou chuť. Přidává se do téměř hotového jídla, pak stačí povařit už jen minutku. Podáváme s rýží basmati.

 

 

 

Dušená krůtí stehna v kukuřičné omáčce

Ingredience:

4 menší krůtí stehna, 
1 lžička mleté sladké papriky, 
500 ml zeleninového vývaru, 
1 cibule, 
olej, 
4 lžíce instantní kukuřičné kaše (hotový sypký výrobek), 
200 ml sladké 12% smetany, 
Solčanka

Postup:

Na oleji ve velkém hrnci zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme mletou sladkou papriku, Solčanku a dobře promícháme. Vložíme osolená krůtí stehna, osmahneme a podlijeme vývarem. Pod pokličkou na mírném plameni dusíme doměkka. Měkká stehna vyjmeme, omáčku zahustíme instantní kukuřičnou kaší, přidáme sladkou smetanu a povaříme pár minut. Pak omáčku rozmixujeme dohladka a vrátíme do ní krůtí stehna, aby se prohřála. Podáváme s knedlíkem.

 

 

 

 

 

Brambory se zeleninou a sýrem Cottage

Ingredience:

5 středních brambor,
2 rajčata,
1 zelená paprika,
1 kelímek sýra Cottage,
jarní cibulka,
bylinková sůl

Postup:

Na kostičky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Ihned je slijeme, ještě teplé smícháme s pokrájenými rajčaty a paprikou, přidáme sýr Cottage a jemně osolíme bylinkovou solí. Posypeme jemně pokrájenou jarní cibulkou a můžeme podávat. Je to vlastně takový mírně teplý bramborový salát.

 

 

 

 

Zapečené brambory s treskou a hráškem 

 

 

Ingredience:

400 g mražené tresky,
5 středních brambor,
máslo,
bylinková sůl,
100 ml rostlinného krému na vaření,
1 malá plechovka sterilovaného hrášku

Postup:

Na másle osmahneme na kostky nakrájené brambory, po chvilce přidáme na kousky nakrájenou rybu, kterou jsme předtím nechali asi hodinu povolit. Ochutíme bylinkovou solí, podlijeme asi 50 ml vody. Dusíme téměř doměkka pod pokličkou. Vmícháme rostlinnou smetanu a dobře promícháme. Pak směs přendáme do malých zapékacích misek, posypeme sterilovaným hráškem a ještě pokapeme rostlinnou smetanou. Dáme zapéci do trouby vyhřáté na 220 °C asi na 7 minut.

 

 

 

 

 

 

 

Brambory s tvarohem a pažitkou

 

 

Ingredience:

600 g brambor,
sůl,
kousek másla,
150 g tvrdého tvarohu,
pažitka

Postup:

Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme je v osolené vodě doměkka. Slijeme z nich vodu, promícháme s kouskem másla a rozdělíme na talíře. Posypeme je rozdrobeným nebo nastrouhaným tvarohem a posypeme jemně pokrájenou pažitkou. Podáváme s mlékem.

 

 

 

 

Bramborové knedlíky plněné kapustičkami

Ingredience:

500 g brambor,
2 vejce,
sůl,
2 lžíce celozrrné mouky,
hrubá mouka podle potřeby,
asi 300 g růžičkové kapusty,
máslo,
tvrdý sýr na posypání

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a nastrouháme do mísy. Přidáme sůl, vajíčka, celozrnnou mouku a dobře promícháme. Nakonec podle potřeby přidáme hrubou mouku (každé brambory pojmou jiné množství mouky). 
Růžičkovou kapustu povaříme pár minut v osolené vodě. Pak z ní slijeme vodu a necháme vychladnout. 
Z těsta si uděláme malé placičky, na které položíme vždy jednu nebo dvě kapustičky. Těsto dobře zabalíme a kulaté knedlíky dáme vařit do osolené vody, stačí jim asi 8 minut. Na talířích knedlíky pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhaným sýrem.

 

 

 

 

 

Brambory zapečené s rajčaty a Mozzarellou

 

 

Ingredience:

5 středně velkých brambor,
několik plátků másla,
Solčanka,
4 rajčata,
asi 200 g Mozzarelly

Postup:

Pekáček vyložíme několika plátky másla. Syrové brambory nakrájíme na plátky a rozložíme do pekáčku. Posypeme je Solčankou, rozložíme na ně plátky rajčat a na to rovnoměrně poklademe kousky Mozzarelly. Přikryté dáme péci do trouby vyhřáté na 180 °C. Asi po 40 minutách odkryjeme a při 200 °C dopékáme asi 5-7 minut.

 

 

 

 

Hovězí maso s rajčatovou omáčkou

Ingredience:

80 g vařeného hovězího masa,
250 ml hovězího vývaru,
20 g másla,
20 g hladké mouky,
3 větší rajčata,
cukr,
drobné těstoviny

Postup:

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a dobře promícháme. Oloupaná rajčata nakrájíme na malé kousky a přidáme do omáčky. Povaříme asi 20 minut, podle chuti trošku osladíme a omáčku rozmixujeme dohladka. Podáváme s hovězím masem pokrájeným na malé kousky a drobnými polévkovými těstovinami.

 

 

 

 

 

Vepřové maso s hráškem

Ingredience:

80 g libového vepřového masa,
2 lžíce oleje,
100 g sterilovaného hrášku,
mletá sladká paprika

Postup:

Vepřové maso nakrájíme na velmi malé kostičky a opečeme ho na rozpáleném oleji. Přidáme špetku mleté sladké papriky, podlijeme troškou vody a dusíme doměkka. Pak přidáme okapaný hrášek a prohřejeme. Podáváme s rýží či drobnými těstovinami. 

 

 

 

 

 

Mléčná rýže s malinami

Ingredience:

1 l plnotučného mléka,
150 g kulatozrnné rýže,
špetka sušené citrónové kůry, 
malá špetka soli,
150 g mražených nebo kompotovaných malin,
ovocný cukr podle chuti

Postup:

Do mléka nasypeme rýži, velmi lehce ji osolíme a rýži uvaříme doměkka. Vaříme na nejmenším plameni, aby se mléko nepřipalovalo. Když je rýže měkká, přidáme špetku citrónové kůry, vsypeme ovocný cukr podle chuti a nakonec opatrně vmícháme rozmražené nebo kompotované maliny zbavené šťávy.

 

 

 

 

 

 

Rýže se zeleninou a dýní 

 

 

Ingredience:

2 šálky rýže,
olivový olej,
1 velká mrkev,
1 malá cibule,
½ sáčku mraženého hrášku,
2 brambory,
5 lžic sterilované dýně,
Solčanka

Postup:

Dáme si vařit rýži do dvojnásobku osolené studené vody. 
Na hlubší pánvi si na olivovém oleji osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev a brambory, přidáme jemně pokrájenou cibuli a mražený hrášek. Vše promícháme a zalijeme trochou nálevu z dýně. Dusíme pod pokličkou. Asi po 15 minutách přidáme kostičky sterilované dýně. Když je zelenina měkká, vmícháme k ní uvařenou rýži a dobře promícháme.

 

 

 

 

 

 

Jednoduché rizoto z trouby

Ingredience:

200 g rýže parboiled,
200 g mražené zeleninové směsi (mrkev, hrášek, kukuřice),
4 nožky kuřecích párků bez chemických přísad,
špetka česnekového prášku,
Solčanka,
případně tvrdý sýr

Postup:

Suchou rýži nasypeme do zapékací mísy, přidáme mraženou zeleninu a na kostičky nakrájené párky a vše dobře promícháme. Přidáme Solčanku a česnekový prášek a znovu promícháme. Zalijeme 800 ml vody a dáme péci do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 35-40 minutách bude rizoto hotové. Jednotlivé porce můžeme ještě posypat strouhaným sýrem.

 

 

 

 

 

Těstoviny zapečené s pórkem a cuketou

 

foto: pivera
foto: pivera  

 

Ingredience:

400 g těstovin,
sůl,
1 lžíce oleje,
1 menší pórek,
1 cuketa,
1 stroužek česneku,
30 g másla,
2 vejce + 1 lžíce mléka,
Solčanka

Postup:

Těstoviny uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. 
Zatímco se těstoviny vaří, na oleji osmahneme najemno nakrájený pórek a cuketu nakrájenou na kostičky. Zeleninu ochutíme prolisovaným česnekem a Solčankou. 
Poloměkké těstoviny dáme do máslem vymazaného pekáčku, promícháme je s orestovanou zeleninou a vše zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem. Dáme zapéci do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 15 minut.

 

 

 

 

 

Těstoviny zapečené s rajčaty a kapustičkami

Ingredience:

250 g barevných těstovin,
sůl,
olivový olej,
4 menší rajčata,
200 g růžičkové kapusty,
80 g tvrdého tučnějšího sýra

Postup:

Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody. Zvlášť si povaříme v osolené vodě kapustičky očištěné od vnějších zvadlých vrstev.
Uvařené těstoviny slijeme, promícháme s troškou olivového oleje a dáme do zapékací misky. Přidáme oloupaná pokrájená rajčata a povařené kapustičky. Vše dobře promícháme, podle potřeby ještě přisolíme a posypeme najmeno nastrouhaným sýrem. Dáme péci do trouby vyhřáté na 200 °C asi tak na 15 minut.

 

 

 

 

 

Těstoviny s tvarohem a jahodami

Ingredience:

300 g těstovin, 
sůl,
250 g měkkého tvarohu ve vaničce,
200 ml sladké smetany, 
moučkový cukr podle chuti,
250 g jahod

Postup:

Těstoviny si uvaříme v mírně osolené vodě. V misce si smícháme měkký tvaroh, smetanu a cukr. Uvařené těstoviny promícháme s tvarohovou směsí a na kousky nakrájenými jahodami.

 

 

 

 

 

Těstoviny s koprovou omáčkou

Ingredience

300 g těstovin, 
50 g másla, 
50 g hladké mouky,
30 g celozrnné špaldové mouky,
350 ml vody,
400 ml smetany, 
2 vejce,
40 g kopru, 
sůl, 
cukr, 
citrónová šťáva

Postup:

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Omytý kopr nakrájíme nadrobno. Můžeme použít i sterilovaný kopr, v tom případě ale již později nepřidáváme citrónovou šťávu. Obě mouky opražíme nasucho a pak přidáme máslo. Vše dobře promícháme a zalijeme vodou. Opět promícháme a krátce povaříme. Vejce rozšleháme ve smetaně a přidáme je do základu. Omáčku promícháme, dochutíme ji solí, cukrem a citrónovou šťávou. Na závěr vmícháme kopr. Vše necháme projít varem. Těstoviny podáváme přelité koprovou omáčkou.

 

 

 

 

 

Těstoviny se smetanovo-sýrovou omáčkou

Ingredience:

1 balíček těstovin, 
200 ml smetany, 
1 menší cibule,
sůl, 
olivový olej, 
300 g tvrdého sýra 45% tuku

Postup:

Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a promastíme olivovým olejem. Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli, zalijeme smetanou a povaříme s nastrouhaným sýrem, dokud se sýr úplně nerozpustí. Hotovou omáčku nalijeme na těstoviny a ozdobíme čerstvou petrželkou.