Polévky
Květákovo - brokolicová polévka
Ingredience:
½ květáku,
½ brokolice,
2 jarní cibulky,
Solčanka,
200 ml sladké smetany
Postup:
Květák a brokolici rozebereme na růžičky a ve vodě ochucené Solčankou uvaříme hodně doměkka, spolu s pokrájenou jarní cibulkou. Nakonec vlijeme do polévky sladkou smetanu, znovu přivedeme k varu a nakonec rozmixujeme. Na talíři můžeme ozdobit malou růžičkou uvařené brokolice nebo květáku.
Polévka z bílých fazolí
Ingredience:
2 hrnky velkých bílých fazolí,
1 malá cibule,
1 větší mrkev,
kousek celeru,
100 g kuřecího masa na polévku,
Solčanka,
200 ml kysané smetany,
instantní rýžová moučka,
sušené polévkové bylinky
Postup:
Do tlakového hrnce dáme předem namočené a scezené bílé fazole. Přidáme oloupanou mrkev, celer a cibuli, vše vcelku. Přidáme také kuřecí maso a vše zalijeme dostatečným množstvím studené vody, ochutíme Solčankou a přivedeme k varu. Když je vše uvařené, z polévky vyjmeme zeleninu, cibuli a maso. Polévku dochutíme kysanou smetanou a zahustíme asi 2 lžícemi rýžové moučky. Necháme ještě chvilku povařit a nakonec vsypeme sušené polévkové bylinky.
Bílá bramborová polévka
Ingredience
500 g brambor,
1,2 l vody,
drcený kmín,
100 ml mléka,
50 g másla,
1 žloutek,
sůl,
drobně nasekaná petrželová nať
Postup:
Brambory nakrájíme na kousky a uvaříme doměkka v osolené vodě, s přidáním drceného kmínu. Vodu z brambor slijeme (vývar schováme) a brambory rozmačkáme. Přimícháme k nim žloutek utřený se změklým máslem a mléko. Vzniklou kaši zředíme slitým vývarem. Polévku ještě krátce povaříme a dochutíme drobně nasekanou zelenou petrželkou.
Kedlubnová polévka s rýží
Ingredience:
400 g kedluben,
100 g karotky,
40 g cibule,
2 lžíce oleje,
2 lžíce hladké celozrnné mouky,
100 g rýže parboiled,
pažitka
Postup:
Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme nahrubo nastrouhané kedlubny a karotku, zasypeme moukou, opražíme, podlijeme vodou a přiklopíme. Ke konci varu osolíme a přidáme zvlášť uvařenou rýži. Podáváme s posekanou pažitkou.
Krůtí polévka se zeleninou
Ingredience:
200 g krůtích prsou,
1 mrkev,
1 petržel,
kousek květáku,
1 malá kedlubna,
3 lžíce mraženého hrášku,
2 menší brambory,
Solčanka,
kousek másla
Postup:
Do vody dáme vařit na malé kousky pokrájené maso a nahrubo nastrouhanou zeleninu. Hrášek pouze přisypeme a květák pokrájíme nadrobno. Když jsou zelenina i maso měkké, ochutíme polévku Solčankou a zjemníme kouskem másla. O jemné zahuštění se již „postaral" škrob z brambor.
Brokolicová polévka s těstovinami
Ingredience:
1 brokolice,
2 jarní cibulky,
1 hrnek těstovin,
sůl,
instantní rýžová moučka,
Solčanka,
kousek másla
Postup:
Nejdříve si dáme vařit těstoviny zvlášť- v osolené vodě. Do druhého hrnce dáme růžičky brokolice, pokrájené jarní cibulky, zalijeme je 2 litry vody a vaříme hodně doměkka. Ochutíme Solčankou a zahustíme instantní rýžovou moučkou. Polévku rozmixujeme a zjemníme kouskem másla. Uvařené těstoviny slijeme a přidáme do polévky.
Hrachová polévka s kysanou smetanou
Ingredience:
200 g suchého hrachu,
1 mrkev,
1 zeleninová kostka bez GS,
200 ml kysané smetany,
1 stroužek česneku,
majoránka,
sůl
Postup:
Den předem namočený hrách uvaříme v tlakovém hrnci doměkka. Pak po vypuštění páry tlakový hrnec otevřeme, vhodíme do něj nahrubo nastrouhanou mrkev, zeleninovou kostku, prolisovaný česnek a nalijeme kysanou smetanu. Povaříme ještě 15 minut a vše důkladně rozmixujeme. Nakonec přidáme majoránku a osolíme.
Květáková polévka s pohankovými vločkami
Ingredience:
1 středně velký květák,
2 menší brambory,
2 mrkve,
1 malá cibule,
1 zeleninová kostka bez GS,
zelená petrželka,
4 lžíce instantních pohankových vloček,
Solčanka
Postup:
Do 1,5 l vody dáme vařit na růžičky rozebraný květák, nahrubo nastrouhanou mrkev, najemno nakrájenou cibuli, na malé kostičky nakrájené brambory a přihodíme zeleninovou kostku. Vše uvaříme doměkka, přidáme jemně posekanou petrželku a pohankové vločky a necháme už jen chvilku prohřát, aby vločky nabobtnaly. Polévku dochutíme Solčankou.
Chlebová polévka s řapíkatým celerem
Ingredience:
3 plátky staršího chleba,
1,2 l zeleninového vývaru,
3 stonky řapíkatého celeru,
sušené polévkové bylinky,
Solčanka,
kousek másla
Postup:
Plátky chleba i s kůrkou nastrouháme do hrnce a zalijeme vroucím vývarem. Stonky řapíkatého celeru nakrájíme na tenké měsíčky a přidáme do polévky. Za občasného promíchání vaříme do změknutí celeru. Nakonec přisypeme polévkové bylinky, polévku ochutíme Solčankou, zjemníme kouskem másla a už jen chvilku prohřejeme.
Brokolicová polévka s jogurtem a vločkami
Ingredience:
1 brokolice,
3 středně velké brambory,
1 malý pórek,
2 lžíce jemných ovesných vloček,
120 g bílého jogurtu,
špetka česnekového prášku,
sušené polévkové bylinky,
Solčanka
Postup:
Brokolici rozebereme na růžičky, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme brambory nakrájené na malé kostky, jemně pokrájený pórek a vše uvaříme doměkka. Rozmixujeme ji, vrátíme na sporák, vsypeme jemné ovesné vločky, ochutíme česnekovým práškem a Solčankou a povaříme ještě několik minut. Nakonec vlijeme bílý jogurt, vsypeme sušené polévkové bylinky a už jen chvilku prohřejeme.
Polévka z čerstvých rajčat
Ingredience:
4 větší rajčata,
kousek pórku,
olej,
1 lžíce rajského protlaku
1 lžíce kukuřičného škrobu,
špetka sušené bazalky,
několik třešňových rajčátek,
Solčanka
Postup:
Na oleji osmahneme nadrobno pokrájený pórek, přidáme oloupaná pokrájená rajčata (bez třešňových) a rajčatový protlak. Ještě chvilku mícháme a zalijeme litrem vody. Přivedeme k varu a pak do polévky vlijeme kukuřičný škrob rozmíchaný v troše vody. Povaříme asi 15 minut a nakonec přidáme sušenou bazalku. Na úplný závěr přidáme přepůlená třešňová rajčátka, ale dál už nevaříme, jen je chvilku prohřejeme a dochutíme Solčankou.
Kuřecí krém s rýží
Ingredience:
200 g vařeného nebo pečeného kuřecího
1 mrkev,
malý kousek celeru,
1 hrnek rýže,
sušené polévkové bylinky,
Solčanka,
100 ml sladké smetany
Postup:
Do jednoho litru vody přidáme najemno nastrouhanou mrkev a celer a přivedeme k varu. Přisypeme rýži a uvaříme ji v polévce doměkka. Nakonec přidáme na malé kousky nakrájené kuřecí maso, polévkové bylinky, Solčanku dle chuti a vlijeme smetanu na zjemnění polévky.
Pórková polévka se sýrovými knedlíčky
Ingredience:
1 větší pórek,
2 mrkve,
máslo,
Solčanka,
zelená petrželka,
2 vejce,
1 lžíce celozrnné pšeničné mouky,
3 lžíce hrubé mouky,
4 lžíce jemně nastrouhaného sýra
Postup:
Pórek nakrájíme nadrobno a krátce ho osmahneme na másle. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a zeleninu zalijeme 1,5 litrem vody, přivedeme ji k varu. Ve větším hrnku smícháme vejce, obě mouky a strouhaný sýr. Lžičkou nabíráme malé knedlíčky, které zavaříme do bublající polévky. Polévku vaříme 20 minut, pak ji dochutíme Solčankou a jemně nasekanou petrželkou.
Zeleninová polévka se smetanou a koprem
Ingredience:
2 mrkve,
200 g brokolice,
3 středně velké brambory,
200 ml kysané smetany,
2 lžíce sušeného kopru,
Solčanka
Postup:
Zeleninu a brambory nakrájíme na malé kousky, které zalijeme litrem vody, uvaříme doměkka. Pak přidáme kysanou smetanu, kopr a povaříme ještě pár minut. Dochutíme Solčankou a polévka je hotová.
Zeleninová polévka s čočkou
Ingredience:
2 mrkve,
½ menší hlávky kapusty,
¼ malého celeru,
100 g červené čočky,
Solčanka,
špetka mletého zázvoru,
sušené polévkové bylinky,
kousek másla
Postup:
Mrkev nakrájíme na kolečka, celer a kapustu na tenké nudličky. Zeleninu dáme do hrnce, zalijeme asi 1,5 litrem vody, ochutíme Solčankou a vše přivedeme k varu. Jakmile tekutina začne vřít, vsypeme do ní červenou čočku a vše dohromady vaříme asi 20-25 minut. Nakonec přidáme mletý zázvor, čerstvý kousek másla, sušené polévkové bylinky a podáváme.
Hustá mléčná polévka
Ingredience:
1 l mléka,
200 ml vody,
3 mrkve,
menší kousek celeru,
4 středně velké brambory,
1 zeleninový bujón bez GS,
2 lžičky kukuřičného škrobu,
sušené polévkové bylinky,
Solčanka
Postup:
Do hrnce nalijeme mléko s vodou. Do tekutiny dáme na kousky nakrájenou zeleninu, zeleninový bujón a vše přivedeme k varu. Ihned zmírníme plamen na minimum, aby mléko neuteklo z hrnce. Do polévky vlijeme škrob rozmíchaný v trošce vody a zeleninu uvaříme doměkka. Nakonec polévku dochutíme Solčankou a vsypeme sušené polévkové bylinky.
Květáková polévka s kukuřicí
Ingredience:
1 menší květák,
4 středně velké brambory,
200 g mražené kukuřice,
2 lžíce jemně mleté kukuřičné mouky,
2 lžíce hladké mouky,
sušená petrželka,
50 g másla,
Solčanka
Postup:
Do hrnce nalijeme 1,5 litru vody, přidáme na růžičky rozebraný květák, na kostičky nakrájené brambory a mraženou kukuřici. Vše přivedeme k varu a pak do bublající tekutiny vlijeme směs obou mouk a trochy vody. Zmírníme plamen na minimum, polévku dochutíme Solčankou a povaříme 25-30 minut. Potom polévku zjemníme máslem a vsypeme sušenou petrželku.
Netučný kuřecí vývar se zeleninou
Ingredience:
300 g kuřecích prsíček,
2 mrkve,
2 kořeny petržele,
kousek zelené části pórku,
1 menší kedlubna,
zelená petrželka,
bylinková sůl
Postup:
Kuřecí prsa dáme vcelku do hrnce a zalijeme asi 1500 ml vody. Přidáme zeleninu pokrájenou na nudličky, vše ochutíme bylinkovou solí a povaříme asi 35-40 minut. Nakonec vmícháme jemně posekanou petrželku a podáváme. Maso pokrájíme na malé kousky a vrátíme do polévky. Polévka je vhodná pro děti v rekonvalescenci.