Od ukončeného 11.měsíce

 

Pórková polévka bílá 
Ingredience: pórek, brambory, voda, majoránka, kmín, zakysaná smetana, žloutek. 
Postup: Na másle uděláme pórek a nakrájené brambory, přidáme kmín, majoránku, zalijeme vodou a necháme povařit. Když jsou brambory měkké, dáme lžíci zakysané smetany a žloutek, rozmícháme a krátce povaříme. Zahustíme jíškou. 

 



Rajčatová kaše 

Ingredience: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt. 
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu a smícháme. 



Tvarohová pomazánka 

Ingredience: smetana, pažitka, ředkvičky, okurka, tvaroh. 
Postup: Tvaroh se smetanou vyšleháme. Na plátky nakrájenou okurku dobře vymačkáme a vmícháme do tvarohu současně s ředkvičkami a jemně nakrájenou pažitkou. 



Zeleninová směs s masem na sto způsobů (oběd, večeře) 
Ingredience: Brambory (rýže, těstoviny) , Mrkev , Petržel , Zelený hrášek , Brokolice 
Špenát , Červená čočka (je výborná a rychlá, nemusí se namáčet) , Celer (opatrně při sklonu k alergiím), Rajče (zbavené slupky) , Pórek, Kapie (oloupaná) 
Postup: maso uvařené nebo dušené (krůtí, králičí, kuřecí, telecí, hovězí, libové vepřové), případně mořská ryba dušená na páře 
Libovolnou kombinaci zeleniny (podle toho, co zrovna máme k dispozici) a přílohu uvaříme společnědo měkka, rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme a přidáme vařené nebo dušené maso 



Nastavovaná kaše s vaječným žloutkem (oběd, večeře) 
Ingredience: Brambory , Pohanková (nebo pšeničná) lámanka , Kousek másla nebo margarínu ,1 vejce natvrdo (pouze žloutek) 
Postup: Uloupané a nakrájené brambory uvaříme do měkka a v hrnci rozšťoucháme (pozor, nemixovat,nebo vznikne lepidlo), přidáme uvařenou lámanku (lámanka se ponoří do studené vody, v téže vodě se vaří po dobu 3 minut a potom se nechá pod pokličkou 15 minut dojít.) Společně s malým kouskem másla nebo margarínu vše rozmícháme na kaši. 

Z vejce vyjmeme žloutek a podáváme ho místo masa nebo rozmícháme do kaše. 
TIP: Místo žloutku můžeme podávat s masem nebo kousky šunky. 



Těstoviny po milánsku s kuřecí šunkou (oběd, večeře) 
Ingredience: 2 rajčata zbavená slupky , pórek , zelený hrášek , kousek papriky , šunka na kostičky , těstoviny 
Postup: Těstoviny dáme vařit s kapkou olivového oleje. 
Rajčata na pár vteřin ponoříme do vařící vody a potom hned do studené, abychom je mohli snadno stáhnout ze slupky, potom dužninu nakrájíme na kostičky a tvrdého bubáka odstraníme
Nakrájíme pórek na kolečka a hodíme ho na chviličku na rozpálený olivový olej, přidáme kousky rajčatové dužniny, zelený hrášek, případně kousek kapie zbavený slupky (je špatně stravitelná), podlijeme půl hrnkem vody a dusíme do měkka 
Na závěr přidáme kuřecí nebo vepřovou šunku nakrájenou na kostičky