Od ukončeného 7.měsíce

 

  Brambory s červenou řepou (2 porce)

 

Ingredience: 200g brambor, 100g červené řepy, 5 lžic kojeneckého mléka, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička nakrájené petrželky.
Postup:  červenou řepu umyjeme a podle velikosti vaříme nejdéle hodinu. Mezi tím uvaříme nakrájené brambory v kojenecké vodě. Řepu oloupeme a nastrouháme najemno. Uvařené brambory promícháme s mlékem na kaši a nakonec vmícháme červenou řepu, olej a petrželku. Můžeme přidat natvrdo uvařený nakrájený žloutek. (po červené řepě se může moč zbarvit do růžova)

 

 

Rýže s kuřecím masem ( 2 porce)

 

Ingredience: 80 g kuřecího masa, 100 g vařené červené řepy, 60 g rýže, kousek pórku, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička posekané petrželky, kojeneckou vodu.
Postup: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a s nakrájeným pórkem krátce osmahneme na oleji, přidáme rýži, zalijeme kojeneckou vodou a 20 minut dusíme doměkka. Nakonec vmícháme uvařenou najemno nastrouhanou červenou řepu a čerstvou petrželku. Můžeme přimíchat i bílý jogurt.

 

 

Květák jako mozeček

 

Ingredience: 180g květáku, pažitka, 10g rostl. Tuku, podle potřeby maizena ( kukuřičný škrob), 10g strouhané mrkve, zelená nat
Postup: Květák uvaříme do měkka. Zelenou nať posekáme a s mrkví osmahneme na tuku potom přidáme květák ,který rozmačkáme a vše mírně opražíme . Podle potřeby podlijeme a dodusíme.Pokud je mozeček řídký zahustíme maizenou. Posypeme pažitkou

 

 

Zeleninová pomazánka

 

Ingredience: 80g zeleniny ( mrkev, brukev , brokolice ) 
20g rostl. tuku 
majoránka, zelená nať ,pažitka
Postup: zeleninu uvařit nad parou do měkka a potom vyšlehat do pěny s tukem bylinkami

 

 

 

Polévka s kuřecím masem 


Ingredience: kousek kuřete (malé stehýnko), růžička květáku, mrkev, 1 malý brambor a kousek pórku, 500 ml vody. 
Postup: Kuřecí maso dáme vařit do vody (vodu rozhodně nesolíme), přidáme očištěnou mrkev a pórek. Vaříme asi 45 minut, dokud není maso měkké. Poté scedíme vývar a obereme maso. Do kastrůlku dáme vývar a povaříme v něm 4 - 5 minut drobně nakrájený brambor a květák. Přidáme kousek masa a mrkvičku a rozmixujeme. Pakliže se nám zdá pyré husté, přidáme ještě trochu převařené vody a zředíme jej. 

 



Zeleninové rizoto 


Ingredience
: rýže, 250 ml vody, mrkev, zelený hrášek, 1 růžička květáku, olivový olej. 
Postup: Uvaříme doměkka rýži, hrášek a brokolici. Podušenou zeleninu vidličkou rozmačkáme a smícháme s rýží a olivovým olejem.