Od ukončeného 6.měsíce
Mléčná mrkvová polévka
Suroviny:
1 malá mrkev,1 menší brambora,1 vrchovatá lžíce kojeneckého mléka, kousek másla, kojenecká voda
Postup:
Zeleninu nakrájíme nadrobno a uvaříme ve vodě doměkka. Pak vmícháme kojenecké sušené mléko a vše důkladně pomixujeme. Nakonec vmícháme malý kousek másla.
Mrkvová kašička
Suroviny:
mrkev, mateřské nebo kojenecké mléko, rýže nebo krupička, oliv.olej
Postup:
Podusíme najemno nastrouhanou mrkvičku v nesolené vodě. Propasírujeme a přidáme mateřské nebo kojenecké mléko. Nalijeme do hrnce a znovu dusíme, přidáme díl mírně rozvařené rýže nebo krupičku, Do hotového nakapeme pár kapek oliv.oleje.
Masíčko v mrkvi
Suroviny:
kuřecí, krůtí nebo králičí maso, máslo nebo olej, mrkev nastrouhaná na jemno
Postup:
Na troše tuku podusíme masíčko nakrájené na malé kousky, přidáme vodu a mrkev. Dusíme do měkka. Když je maso měkké, tak jde dobře rozmačkat vidličkou. Přidáme mačkané brambory a papáme :-).
Brokolicová omáčka se žloutkem a bramborovou kaší
Suroviny:
Brambory, Sunar, máslo, žloutek, brokolice
Postup:
Brambory uvaříme a rozmixujeme se Sunarem a kouskem másla na hladkou kaši. Uvařenou brokolici rozmixujeme se Sunarem na hustotu omáčky. Žloutky uvaříme a můžeme rozdrobit a zamíchat do omáčky nebo rozmixovat spolu s omáčkou.
Bramborová kaše s mrkví a kuřecím masem
Suroviny:
brambory, Sunar, máslo, mrkev, kuřecí maso
Postup:
Uvaření brambory vyšleháme se Sunarem a kouskem másla do hladka. Mrkev nastrouháme a uvaříme spolu s masem do měkka. Maso pak nadrobno nakrájíme.
Zelenina s rýží
Ingredience: 1 růžička květáku, 1 mrkev, 2 cm petržele, 1 lžíce cukrové kukuřice, 3 lžíce obyčejné rýže, 1 lžička rostlinného oleje
Postup: Rýži na hodinu namočíme a předvaříme do poloměkka, pak přidáme zeleninu a dovaříme. Rozmixujeme a přidáme olej.
Telecí se špenátem
Ingredience: 40g telecího masa, 10 spařených listů čerstvého špenátu, 1 střední brambor, 1 lžička oleje
Postup: Maso omyjeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do koj. vody. Listy špenátu opereme a přelijeme vroucí vodou, nasekáme. K předvařenému masu přidáme špenát, brambor a dovaříme. Rozmixujeme a přidáme olej.
Kuřecí rizoto
Ingredience: 40g kuřecího masa, 1 mrkev, 1 lžíce hrášku, 1 lžíce cukrové kukuřice, 3 lžíce obyčejné rýže, 1 lžička rostlinného oleje
Postup: Rýži na hodinu namočíme a s masem předvaříme do poloměkka, pak přidáme zeleninu a dovaříme. Rozmixujeme a přidáme olej. Množství je dostatečné na dvě krmení.
Kuře s bramborem a zeleninou
Ingredience: 40g kuřecího masa, 1 mrkev, 2 cm petržele, 1 střední brambor, 1 lžička rostlinného oleje
Postup: Kuře omyjeme, nakrájíme na kostičky, v koj. vodě dusíme na mírném ohni asi 5min.. Přidáme zbylé surovina a dovaříme. Rozmixujeme a přidáme olej
Krůtí polévka se zeleninou Ingredience: 30 g krůtího masa, malá mrkev, malá petržel, kousek pórku (asi 3 cm), slunečnicový olej, kojenecká voda Postup: Maso a zeleninu drobně nakrájíme a dáme vařit do vody. Uvaříme hodně do měkka a nakonec vše důkladně rozmixujeme. Vmícháme pár kapek oleje. Masozeleninová polévka s brokolicí Ingredience: 20 g kuřecího masa bez kůže, 4 růžičky brokolice, malá mrkev, kousek cukety (asi 8 cm), kousek pórku (asi 4 cm), malá petržel, instantní rýžová moučka, slunečnicový olej, kojenecká voda Postup: Maso a zeleninu nakrájíme na malé kousky a uvaříme hodně do měkka, hlavně dbáme na to, aby maso bylo úplně uvařené. Nakonec vše rozmixujeme a vmícháme rýžovou moučku a kapku oleje. Masozeleninová polévka s jáhlovými vločkami Ingredience: 30 g kuřecího nebo krůtího masa, malá mrkev, 2 malé růžičky brokolice, 2 růžičkové kapusty, lžíce jáhlových vloček, kousek másla, kojenecká voda Postup: Maso drobně nakrájíme, zeleninu také, a uvaříme hodně do měkka. Pak vsypeme spařené jáhlové vločky, ještě chvilku povaříme, vmícháme kousek másla a důkladně pomixujeme. Dýňová kaše Ingredience: asi 200 g dýně hokkaido (má oranžovou barvu), malá brambora, žloutek, kousek másla, kojenecká voda Postup: Dýni a brambory jemně pokrájíme a uvaříme do měkka, vklepneme žloutek a ještě povaříme. Vodu slijeme a zeleninu se žloutkem rozmačkáme vidličkou. Pak podle potřeby vléváme vývar ze zeleniny, aby vznikla středně hustá kaše. Nakonec vmícháme malý kousek másla. Bramborové pyré s drůbežím masem Ingredience: 30 g drůbežího masa bez kůže, brambora, vrchovatá lžíce kojeneckého mléka, kojenecká voda Postup: Maso a brambory nadrobno pokrájíme a uvaříme hodně do měkka. Vývar slijeme a vmícháme do něj sušené mléko. Maso a brambory pomixujeme s trochou vývaru s mlékem, ale opatrně, aby směs nebyla příliš řídká. Neměla by se použít všechna voda, ve které se maso a brambory vařily. Masozeleninová kaše s ovesnými vločkami Ingredience: 30 g kuřecího masa bez kůže, malá mrkev, malá petržel, lžíce zeleného hrášku (může být i mražený), malá brambora, lžíce instantních ovesných vloček, kousek másla, kojenecká voda Postup: Drobně pokrájené maso a zeleninu uvaříme ve vodě hodně do měkka, maso musí být hodně provařené. Pak přidáme lžíci ovesných vloček, kousek másla a vše důkladně pomixujeme. Bramborová kaše s mrkví a kuřecím masem Ingredience: brambory, kojenecké mléko, máslo, mrkev, kuřecí maso Postup: Uvařené brambory vyšleháme s kojeneckým mlékem a kouskem másla do hladka. Mrkev nastrouháme a uvaříme spolu s masem do měkka. Maso pak nadrobno nakrájíme. Brokolicová omáčka se žloutkem a bramborovou kaší Ingredience: brambory, kojenecké mléko, máslo, žloutek, brokolice Postup: Brambory uvaříme a rozmixujeme s kojeneckým mlékem a kouskem másla na hladkou kaši. Uvařenou brokolici rozmixujeme s kojeneckým mlékem na hustotu omáčky. Žloutky uvaříme a můžeme rozdrobit a zamíchat do omáčky nebo rozmixovat spolu s omáčkou. Koprová omáčka s bramborovou kaší a kuřecím masem Ingredience: brambory, kojenecké mléko, máslo, květák, kuřecí maso, čerstvý kopr Postup: Uvařené brambory rozmixujeme s kojeneckým mlékem a kouskem másla do hladka. Uvaříme květák a spolu s kojeneckým mlékem rozmixujeme, nakonec přidáme nasekaný čerstvý kopr. Kuřecí maso uvaříme do měkka a nakrájíme nadrobno. Polévka s kuřecím masem Ingredience: kousek kuřete (malé stehýnko), růžička květáku, mrkev, 1 malý brambor a kousek pórku, 500 ml vody. Postup: Kuřecí maso dáme vařit do vody (vodu rozhodně nesolíme), přidáme očištěnou mrkev a pórek. Vaříme asi 45 minut, dokud není maso měkké. Poté scedíme vývar a obereme maso. Do kastrůlku dáme vývar a povaříme v něm 4 - 5 minut drobně nakrájený brambor a květák. Přidáme kousek masa a mrkvičku a rozmixujeme. Pakliže se nám zdá pyré husté, přidáme ještě trochu převařené vody a zředíme jej. Polévka s rýží Ingrdience: 1 malá mrkev, 1 lžíce mraženého hrachu, lžíce rýže, růžička brokolice, kojenecká voda a půl lžičky panenského olivového oleje. Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, vložíme do vody a i s rýží povaříme. Přidáme olej a rozmixujeme. Zapečená brokolice Ingredience: brokolice, hrášek, brambory, olej, žloutek Postup: Do poloměkka uvaříme brokolici, hrášek a zvlášť brambor. Do misky vymazané olejem prokládáme brokolici s hráškem a plátky brambor. Vše zalijeme rozmixovaným žloutkem a dáme zapéct do trouby. Před podáváním rozmačkáme vidličkou. Masozeleninová kaše s ovesnými vločkami Ingredience: 30 g kuřecího masa bez kůže, 1 malá mrkev, 1 malá petržel, 1 lžíce zeleného hrášku (může být i mražený), 1 malá brambora, 1 lžíce instantních ovesných vloček, kousek másla, kojenecká voda Postup: Drobně pokrájené maso a zeleninu uvaříme ve vodě hodně doměkka, maso musí být hodně provařené. Pak přidáme lžíci ovesných vloček, kousek másla a vše důkladně pomixujeme.