Od ukončeného 10.měsíce

 

 Králík se špenátem a bramborem


Ingredience: oloupané brambory, vařené králičí maso, olivový oleje, špenát.

Postup: Uvaříme nakrájené brambory s kojeneckou vodou, přidáme ještě teplé králičí maso a špenát, povaříme, pak vše rozmixujeme, vmícháme olivový olej.

 

 

 

 

 Mléčná krémová polévka z mrkve


Ingredience: mrkev, 10 g rýže, 1 lžička másla, 200 ml mléka.

Postup: Očištěnou a omytou mrkev pokrájíme na tenké plátky, zalijeme 500 ml vody a dusíme na másle 10 minut. Přidáme rýži, zalijeme „do roviny“ mlékem a na velmi mírném ohni pod pokličkou vaříme doměkka. Pak prolisujeme sítem a rozředíme zbývajícím mlékem.

 

 

 

BRAMBORAJDA S KUKUŘICÍ

Ingredience: 350g brambor, 1 kukuřice čerstvá nebo zaveřená-asi 2lžíce, 1PL oleje, 1/2l zeleninového vývaru(př.alnatura bez chemie), 2Pl zakys.smetany, trochu sekané petrželky
Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme.

V hrnci rozehřejeme olej a 3 minuty restujeme brambory s kukuřicí.Přilijeme vývar a vaříme ještě asi 15minut.
Polévku rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme kys.smetanu.Dospělí si dochutí.
Postupně mohou i děti jemně kořeněná a slaná jídla,ale velmi opatrně

 

 

 

Mrkvová omáčka s mušličkama


Ingredience: 2 hrstě drobných těstovin, 1 mrkev, 20-30g krůtího masa, malý hrneček vody, 1 lžička másla, š´táva z jednoho pomeranče, trošku cukru

Postup: Mrkev uvaříme s masem do měkka ve vodě a pomer.šťávě,pak přidáme lžičku másla a rozmixujeme do hladka.Podáváme s

 těstovinami

 

 

 

Rýžový nákyp s jablky

 

Ingredience: rýže, voda, kojenecké mléko, máslo, jablko

Postup: Rýži propláchněte a dejte vařit do většího množství vody. Když je rýže uvařená, slijte vodu a přimíchejte kojenecké mléko v odpovídajícím množství. Nechte chvíli stát, aby rýže nasákla mléko. Omyté a oloupané jablko nastrouhejte na hrubém struhadle. Zapékací misku vymažte máslem, na dno dejte polovinu rýže, pak vrstvu nastrouhaných jablek a nahoru opět rýži. Rýži zalijte trochou rozpuštěného másla. Jablka můžete podle chuti dítěte mírně přisladit nebo jemně posypat skořicí. Dejte zapéct do trouby.

  

 

Boloňské těstoviny

 Ingredience: mleté hovězí maso, oloupaná zralá rajčata, mrkev (zhruba poloviční množství ve srovnání s rajčaty) kousek pórku, voda, olej/máslo, 2 lžíce drobných polévkových těstovin, 1 lžička strouhaného sýra

špetka sušené bazalky a tymiánu
Postup: Mleté hovězí maso krátce osmahněte na troše oleje nebo másla, podlijte vodou, přidejte špetku sušené bazalky a tymiánu a nechte dusit. Mrkev oloupejte, omyjte, nastrouhejte na hrubším struhadle a přidejte ji k masu. Oloupaná rajčata a pórek nakrájejte na drobno a po chvíli je přidejte k masu a mrkvi. Dolijte vodu podle potřeby a vše uvařte do měkka. Mezitím uvařte do měkka těstoviny. Omáčku smíchejte s těstovinami a posypte strouhaným sýrem.

 

 

Bramborová kaše se šunkou a květákem

 

Ingredience: bramborová kaše, plátek libové šunky, květák, voda
Postup: Omyté růžičky květáku uvařte do měkka. Mezitím připravte bramborovou  kaši s kojeneckým mlékem. Do bramborové kaše zamíchejte na drobno nakrájenou libovou šunku. Na talíř dejte bramborovou kaši a na ni růžičky uvařeného květáku. Květák rozmačkejte nebo nechte v celku podle chuti dítěte.

 

 

Mléčná polévka s koprem

 

Ingredience: ¼ l mléka, máslo, hladká mouka, 2 vejce, 2-3 brambory, kmín, bobkový list, kopr

Postup: Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji vodou, rozšleháme, okmínujeme, přidáme bobkový list a vaříme asi 10 minut. Potom vlijeme mléko a když se začne polévka vařit, přidáme nasekaný kopr. Před podáváním vyjmeme bobkový list. Do talíře vložíme ve slupce uvařené brambory nakrájené na malé kousky a kousky natvrdo uvařených vajec. Zalijeme polévkou.

 

 

 

Čočková polévka

 

Ingredience: hrnek přebrané čočky, 2 brambory, mrkev, kousek celeru, menší cibule, kousek másla, hladká mouka, ½ stroužku česneku, majoránka

Postup: Nejlépe přes noc namočenou čočku dáme vařit v nové vodě a asi po půlhodině přidáme na kostičky nakrájené brambory, nahrubo nastrouhaný celer a prolisovaný česnek. Mezitím najemno nakrájíme cibuli, osmahneme ji na másle, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vodou, dobře povaříme, přidáme uvařenou čočku a zeleninu i s vodou, ve které jsme ji vařili. Dochutíme majoránkou.

 

 

 

Květák se sýrovou omáčkou

 

Ingredience: 175 g květáku, na omáčku - 15 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 150 ml mléka, 50 g eidamu (nastrouhaného)

Postup: Květák rozebereme na menší růžičky a uvaříme do měkka. Omáčku uděláme tak, že do rozpuštěného másla zamícháme mouku a umícháme do hladka. Pak přilijeme mléko a rozmícháme. Povaříme 10 minut, odstavíme z ohně a vmícháme sýr, který necháme rozpustit. Květák rozmačkáme a přelijeme omáčkou.

 

 

 

Květákový nákyp

 

Ingredience: malý květák, 2 vejce, zelená petrželka, tvrdý sýr

Postup: Květák uvaříme hodně do měkka. Pak ho rozsekáme na malé kousky a dáme do malého pekáčku. Vmícháme nadrobno nakrájenou petrželku a zalijeme rozšlehanými vejci. Posypeme strouhaným sýrem a dáme na chvilku zapéci do trouby.

 

 

 

 

Pyré z červené čočky a zeleniny

 

Ingredience: 25 g másla, 100 g pórku na kolečka, 175 g mrkve na kolečka, 50 g červené čočky, 350 ml zeleninového vývaru nebo vody, 100 g květáku na růžičky, ½ oloupaného jablíčka

Postup: Na másle osmažíme pórek a mrkev, přidáme čočku, podlijeme vývarem nebo vodou, přikryjeme a na mírném plameni vaříme asi 10 minut. Pak přidáme květák a jablko a dále vaříme asi 15 minut nebo dokud čočka a zelenina nezměkne. Směs rozmixujeme do požadované konzistence.

 

 

 

Pyré z květáku a brokolice se sýrem

 

Ingredience: 175 g květáku, 175 g brokolice, 175 g brambor, 300 ml kojeneckého mléka, 75 g jemného sýra

Postup: Květák a brokolici rozebereme na růžičky. Brambory nakrájíme na kostky. Zeleninu s mlékem dáme do hrnce, přivedeme k varu a dusíme 12-15 minut, dokud nezměkne. Sýr nastrouháme a za stálého míchání přidáváme, dokud se nerozpustí. Směs rozmačkáme a nebo rozmixujeme. Podle potřeby můžeme přidat mléko.

 

 

 

Dušené kuřecí maso s hráškem a mrkví

 

Ingredience: kuřecí maso, mrkev, hrášek (mohou být i mražené), smetana, olivový olej

Postup: Kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky a dáme podusit na lžičce olivového oleje. Přidáme hrášek, mrkev a dusíme. Na závěr zalijeme trochou smetany. Nakonec můžeme vše rozmačkat vidličkou. Podáváme s vařenými bramborami.

 

 

 

 

Drůbeží maso se zeleninou

 

Ingredience: kousek kuřecího nebo krůtího masa, lžíce oleje, 2 brambory, kousek brokolice, kousek čínského zelí, mrkev

Postup: Zvlášť uvaříme maso hodně do měkka. V druhém hrnci si uvaříme na malé kostičky nakrájené brambory a zeleninu v malém množství vody. Po uvaření zeleniny vodu nesléváme, přidáme do ní olej a maso buď nadrobno nasekané nebo umleté.

 

 

 

Rajská omáčka s těstovinami a kuřecím masem

 

Ingredience: těstoviny, rajčata, jablko, kuřecí maso

Postup: Těstoviny a maso uvaříme do měkka, maso nakrájíme na menší kousky. Rajčata spaříme, oloupeme je, podusíme s kouskem jablka (asi 3 rajčata a 1/4 jablka), necháme vyvařit vodu a poté vše rozmixujeme.

 

 

 

Hovězí maso s rajčatovou omáčkou

 

Ingredience:  80 g vařeného hovězího masa, 250 ml hovězího vývaru, 20 g másla, 20 g hladké mouky, 3 větší rajčata, cukr, drobné těstoviny

Postup: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a dobře promícháme. Oloupaná rajčata nakrájíme na malé kousky a přidáme do omáčky. Povaříme asi 20 minut, podle chuti trošku osladíme a omáčku rozmixujeme do hladka. Podáváme s hovězím masem pokrájeným na malé kousky a drobnými polévkovými těstovinami.

 

 

 

Vepřové maso s hráškem

 

Ingredience: 80 g libového vepřového masa, 2 lžíce oleje, 100 g sterilovaného hrášku, mletá sladká paprika

Postup: Vepřové maso nakrájíme na velmi malé kostičky a opečeme ho na rozpáleném oleji. Přidáme špetku mleté sladké papriky, podlijeme troškou vody a dusíme do měkka. Pak přidáme okapaný hrášek a prohřejeme. Podáváme s rýží či drobnými těstovinami.

 

 

 

 

 

Vepřové maso s pórkem, rajčaty a rýží

 

Ingredience: kousek libového vepřového masa, kus pórku, 2 rajčata, uvařená rýže, lžička oleje

Postup:  Maso dobře uvaříme a drobně rozsekáme. Zeleninu nakrájíme na malé kousky a dusíme ve vodě do měkka. K zelenině přidáme maso a uvařenou rýži. Nakonec vmícháme olej.

 

 

 

 

 

Kaše z kukuřičné krupice s broskví

 

Ingredience: 2 lžíce kukuřičné krupice, voda (zhruba 2 dcl), broskev, 1 lžička másla,

Postup: Do vroucí vody nasypejte kukuřičnou krupici a vařte zhruba 30 minut. Často míchejte a v případě potřeby dolijte vodu. Broskev omyjte, rozkrojte napůl a vyndejte pecku. Nastrouhejte ji na hrubém struhadle tak, aby vám slupka zůstala v ruce. Na konci vaření ke kaši přidejte nastrouhanou broskev a lžičku másla a ještě zhruba 2 minuty povařte. Kaši můžete podle chuti dítěte mírně osladit.

 

 

Bramborová kaše s brokolicí a strouhaným sýrem

 

Ingredience:  bramborová kaše, brokolice, lžička strouhaného sýra, voda, olej/máslo

Postup: Připravte bramborovou kaši. Mezitím také uvařte do měkka brokolici s trochou oleje nebo másla. Na talíř dejte bramborovou kaši, na ni růžičky uvařené brokolice a vše posypejte lžičkou strouhaného sýra. Brokolici rozmačkejte nebo nechte v celku podle chuti dítěte.